1990 - 2000

B-jeugd kampioen

Na een sterke A-jeugd in 1988 kwam er een nieuwe 'superlichting', namelijk de B-jeugd. Deze werd in 1991 verrassend kampioen. Eerst zag het er niet naar uit maar met een super sterke tweede competitie helft wisten ze, vanuit een vrijwel kansloze positie, een beslissingswedstrijd om het kampioenschap af te dwingen. RKVB B-jeugd won deze wedstrijd met 5-2 van RKAVC B1.

50-jarig jubileum 1992/93

In het jubileum seizoen was het alweer de 15de jaargang van de RKVB'er die uitkwam. Huub Berghs, de samensteller van het bij die gelegenheid uitgegeven Gedenkboek, heeft veel te danken gehad aan de diverse jaargangen van ons clubblad. Naast de gebruikelijke jubileumreceptie had RKVB ook een optreden van de Janse Baggeband georganiseerd. De opkomst tijdens de receptie was buitengewoon goed en er werd gefeest tot in de kleine uurtjes. Toen de laatste activiteit in het jubileumjaar was afgelopen resteerde er nog maar een korte vakantieperiode vooraleer de trainingen weer zouden beginnen.

Seizoen 1992/1993 is met behulp van de inzet van alle leden een voortreffelijk seizoen geworden en wat goed is verveelt niet gauw. Wij weten allemaal dat niets vanzelf gaat. Voor iedere activiteit die vlekkeloos verloopt zijn vrijwilligers al dagen aan het werk geweest om dat vlekkeloze verloop te bewerkstelligen. Tijdens de vele jubileumactiviteiten is duidelijk geworden dat de leden van RKVB qua inzet en organisatietalent alles in huis hebben om iedere activiteit, al is die nog zo groot, tot een goed einde te brengen. Het was een hele gok om alles zelf te doen en zoveel activiteiten op touw te zetten, doch met behulp van alle leden kon alles tot een goed einde worden gebracht. Accommodatie en nevenactiviteiten nemen een steeds belangrijkere plaats in en eisen een steeds groter deel van de tijd van de vrijwilliger op. De mede door de nevenactiviteiten gecreëerde goede onderlinge band vormt weer een basis tot succes.

Gedenkboek

Zoals in eerder reeds aanstipte is er ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan een gedenkboek uitgegeven. Samensteller was de voorzitter van toen Huub Berghs. Gebleken is dat, historisch gezien, dit boek van onschatbare waarde is. Een bron van informatie over RKVB, en omdat de samensteller er een kroniek van heeft gemaakt ook een interessante weergave van de tijd waarin zich het een en ander afspeelde. Jammer dat zo iets op dit moment te veel geld kost om er een vervolg aan te geven. De ruwe uitvoering van het vervolg ligt wel klaar want voor uitgifte van dit boekje moest de geschiedenis van af 1993 immers opgetekend worden.

Resultaten

In het seizoen 1992/93 kwam RKVB 1 uit in de 4e klasse en behaalde de verdienstelijke 3e plaats. De 1e periodetitel kon niet verzilverd worden. Het 2e elftal werd na een zinderende apotheose in Horn kampioen. De tegenstander van het 2e was Grathem 1 en tot kort voor het einde leidde RKVB 2 met 3-1. Grathem kwam echter langszij 3-3. Uiteindelijk scoorde RKVB 2 in de verlenging 4-3 en het kampioenschap was binnen. Het 3e moest na een slopend seizoen met een tekort aan spelers een stapje terug doen. Het 4e werd 9de met 10 punten uit 22 wedstrijden. Het 5e werd kampioen met 39 punten uit 22 wedstrijden voor Wilhelmina´08 11. De Dames behaalde de 5e plaats met 17 punten uit 18 wedstrijden. Noemenswaardig is het feit dan Geert van Bilsen dit seizoen 33 maal scoorde.

Van Heurtoernooi

In het jubileumseizoen 1992/1993 werd alweer voor de tiende keer het internationale Van Heurtoernooi gehouden. Ik breng in herinnering dat het allereerste toernooi plaatsvond in augustus het jubileumjaar 1983 bij het 40-jarig bestaan. Nu in augustus 2003 wordt dit toernooi voor de 20ste keer georganiseerd.

     

Logo's van RKVB door de jaren heen

Zaterdag veteranen

Over de zaterdagveteranen zou je met gemak een heel boek vol kunnen schrijven. Hun reislust is alom bekend. Voor de eerste maal vertrokken ze in 1976 naar Barcelona Spanje. Voor die tijd was het nog niet zo vanzelfsprekend dat zo iets georganiseerd werd. De krant werd gehaald. Feit is dat het voor degenen die deze trip hebben meegemaakt een onvergetelijke gebeurtenis is geweest. Deze groep is na hun oprichting in 1974 zo´n 15tal jaar actief geweest. Dit seizoen reisden de zaterdagveteranen naar Kreta.
Vooral bij zaalvoetbal werden vele toernooien gewonnen. De uitgedunde groep komt nog regelmatig bijeen en is nog steeds “reislustig”. Hoewel niet meer ieder lid van deze groep op de ledenlijst van onze vereniging voorkomt, voelt men zich toch met RKVB verbonden en worden ook steevast alle publicatie´s via het verenigingsnieuws van RKVB gepubliceerd. Een service welke met genoegen wordt verleend gezien goede inbreng welke deze groep sinds de oprichting, altijd in onze vereniging heeft gehad.

RKVB zaterdag veteranen in Tunesië
Staand vlnr: Elly en Teun Rijks, Thei Mulders, Riet Gubbels, Wiel van Heugten, Nelly Kurstjens, Huub Berghs, Anny Mulders, Jan Dekkers, Trees van Heugten, Corrie Peters, Dré Jacobs, Alda Theunissen, Gerard Theunissen
Zittend vlnr: Thei Slots, Maria Slots, Sjra Peters, Jos Kurstjens, Jos Gubbels, Leonie Dekkers, Albert Peters, Els Jacobs

Nieuwe trainer

Onder leiding van de nieuwe trainer Harrie Daniëls werd in het seizoen 1993/94 een eervolle tweede plaats behaald in de 4e klasse F. Het is nog vermeldenswaard dat RKVB 1 lange tijd aan kop stond en de druiven wel erg zuur waren toen we op het einde met lege handen stonden. Het 2e elftal dat inmiddels in eerste klasse speelde had het dit seizoen bijzonder moeilijk en moest op het einde een stapje terug doen. Het 5e elftal werd kampioen. De Dames behaalde een 9e plaats. Wolfgang Bergolte werd, in het door het Weekblad de Trompetter, bijgehouden keeperklassement uitgeroepen tot beste keeper. Hij incasseerde slechts 17 tegentreffers.

Politieschool

Vele jaren is van accommodatie en de aanwezige materialen gebruik gemaakt door onze vereniging. Klaus Wolter, die werkzaam was bij de politieschool, maakte het mogelijk dat vele gasten daar onderdak kregen. Hij regelde vele sportdagen en feestavond. De school bestaat niet meer en is omgebouwd tot AZC.

Emanuellaatje

In de RKVB'er (1993-94) verscheen een rubriek van Emanuellaatje. Aan Emanuellatje kon je alles vragen en je kreeg nog antwoord ook.

A-jeugd naar Spanje

Onze A-jeugd ondernam voor de tweede keer een zeer geslaagde trip naar Spanje. Tijdens de eerste keer zal de wedstrijd tegen de Engelsen uit Liverpool bij de deelnemende spelers en begeleiders nooit vergeten worden. Ook de tweede trip, met onder andere Klaus Wolter en Har Daniëls, zal niet gemakkelijk vergeten worden. Denk hierbij aan de verjaardag van Piet Caris en 'Barcelona'.

Kampioen én 3e klasse

Wat in het seizoen 1993/94 niet lukte werd wel mogelijk in het seizoen 1994/95. RKVB 1 werd kampioen onder leiding van trainer Har Daniëls en kwam het seizoen daarop voor het eerst uit in 3e klasse KNVB. RKVB 1 wist zich Brevendia 1 van het lijf te houden. Nog steeds in de samenwerking van RKVB 1 en de A-jeugd van dat seizoen legendarisch. Mede door hun flexibele opstelling is dat resultaat neergezet kunnen worden. Het 2e behaalde een zesde plaats na een wisselvallig seizoen. Het 3e speelde constant en sloot de competitie af met een 5e plaats. RKVB 4 werd 8e en RKVB 5 derde.

Dames

De laatste jaren hadden de RKVB Dames het erg moeilijk, zo ook dit seizoen. Zij konden het niet bolwerken en moesten een stapje terug doen naar 3e klasse. RKVB organiseerde dit seizoen (1993) voor het eerst het GUVO Dames toernooi. Met deelnemende verenigingen uit geheel Nederland en teams uit Duitsland werd dit toernooi een uitermate geslaagde happening.

Finale PTP/GUVO-Dames toernooi 2002

Oprichting nieuwe zaterdagveteranen

In het seizoen 1995/96 ging weer een elftal veteranen op de zaterdagmiddag spelen. Ze spelen zoals gewoonlijk een reeks wedstrijden buiten competitie verband. Om verwarring met de zaterdagveteranen uit 1974 te voorkomen noemden ze zich zaterdagveteranen-jeugd!

Frans Kloth

Frans Kloth moest na 30 jaar actief te zijn geweest stoppen als secretaris, zijn gezondheid liet het niet toe verder als zodanig te functioneren. Dit was het gevolg van zijn gezondheidstoestand en het feit dat daardoor voor hem 'hobby werken was geworden', zoals hij dat zelf weergaf in het jaarverslag. Het bleek in de praktijk een hele aderlating te zijn.

De jaren 1995-1998

In het seizoen 1095/96 werd John Janssen trainer bij RKVB. Onder leiding van hem werd in snel tempo het niveau opgekrikt en wist RKVB 1 het 4 jaar in de 3e klasse vol te houden. Het 1e elftal werd achtste en behaalde op een haar na de derde periode titel. Ook het 2e en 3e werden achtste in hun competitie. Het 4e eindigde op de derde plaats terwijl de Dames zevende werden. Het seizoen1996/97 bleek een seizoen van consolideren te zijn voor alle teams. Het 1e elftal eindigde in de middenmoot na een goed eerste half jaar. Het 2e tot en met het 4e elftal eindigden eveneens in de middenmoot. De Dames werden in de vijfde klasse D vierde. De zaterdag veteranen speelden nog steeds niet in competitie verband. Niettemin wil men zo goed mogelijk presteren en dat lukt ook redelijk, al is het heilige 'moeten' wel verdwenen. De in 1996 opgerichte supportersvereniging 'De twaalfde man' was bij alle wedstrijden van RKVB 1 present.

De jaren 1998-2000

In het seizoen 1998/99 moest RKVB 1 het zo fel begeerde 3e klasserschap opgeven. Hein van Melick, welke dit seizoen bij RKVB aangesteld was als trainer, maakte met zijn selectie een uiterst moeilijk seizoen door. Op het einde moest RKVB in de nacompetitie het 3e klasserschap opgeven en degradeerde naar 4e klasse. Voor wat het 2e elftal aangaat kan worden opgemerkt dat het een wisselvallig seizoen speelde wat uitmondde in een vijfde plaats. Het 3e werd elfde en het 4e elftal zesde. De Dames behaalden de vijfde plaats. RKVB 1 dat het vorige seizoen, 1998/99, terrein moest prijsgeven, dreigde ook nu kopje onder te gaan. Wat er ook geprobeerd werd, niets kreeg het team aan het draaien. Zeven wedstrijden voor het einde was de koek op en werd Hein van Melick vervangen door de oud-trainer Ben Steijntjes. RKVB promoveerde met hem voor het eerst in de geschiedenis naar 4e klasse. Na een enerverende slotfase van de competitie stoot RKVB 1 deze met een achtste plaats af en stelde daarmee het 4e klasserschap veilig. Het 2e elftal verging het niet veel beter zij eindigden na een moeizaam seizoen op de negende plaats. Het 3e werd achtste en de Dames tweede en veroverde tevens de Trompettercup voor damesteams.